Thursday, March 18, 2010

La trecutu-ti mare, CARE VIITOR?

Sunt studenta la Facultatea de Fizica. Candva aici se intra pe baza de examen de admitere. Era bataie pe locuri. Facultatea de Fizica a facut istorie pentru poporul nostru, a trimis cele mai stralucitoare minti peste hotare ca sa ne accelereze particule la LHC, ca sa ajute la progresul tehnologic care sustine toate activitatile, oricat de parazite ar fi. Normal ca excelenta la noi in tara nu e apreciata, d-aia au si plecat. Si vor mai pleca si putinii ramasi, pentru ca la noi nu se poate supravietui.

Fizica se clatina pe marginea prapastiei.

Probleme sunt multe, au fost enumerate in consiliul general desfasurat azi in aula. Nu ma apuc sa le mai spun si eu, ca se stiu destul  de bine. Ni s-a comunicat ca suntem in pragul falimentului.


Toata lumea critica, toti sunt nemultumiti, se vine cu solutii din gura, dar toti sunt prea ocupati ca sa ia o atitudine practica. E nevoie de o mobilizare generala daca vrem sa mai salvam ceva.

Cum am ajuns aici? Finantarea facultatilor se face pe cap de student si in fiecare an suntem tot mai putini noi, fizicienii sau cei interesati de stiinta. Si totusi se fac lucruri marete. Universitatea face bani frumosi din proiectele si lucrarile stiintifice care vin de la Fizica si care reprezinta 80% din total. Iar noi primim 10% finantare. Suntem cap de lista la datornici si nu ne putem acoperi cheltuielile fara sa se taie salarii si implicit locuri de munca. In toamna riscam sa pierdem jumatate din personalul didactic daca nu vor fi studenti suficienti. Asta inseamna in final desfiintarea facultatii sau re-anexarea ei la Facultatea de Matematica de unde s-a si desprins in '74.

Eu de exemplu mai am de parcurs 2 ani de facultate. Si sunt sanse sa nu pot sa-mi mai iau licenta. Sau sa ajung cine stie pe unde prin podul Matematicii.

Lumii nu ii mai pasa de cei care au adus-o unde este. Burtosii aia cu chelie din parlament ( care dorm in fotolii de juma de milion de euro si dau legi asa dupa ureche, crezand ca daca ei n-au avut inclinatii stiintifice toata lumea e la fel de ignoranta) ar trebui sa se gandeasca putin ca alea 10 telefoane pe care butoneaza in loc sa munceasca pentru binele tarii se datoreaza oamenilor de stiinta. Care sunt mult mai scumpi sa fie adusi din afara, decat sa fie "crescuti" pe pamantul nostru.

Chiar nu isi da nimeni seama ce distrug ? Suntem pe Platforma de Fizica Nationala! suntem motorul nevazut al tuturor domeniilor de productie care mentin economia. Cine zice ca nu, habar nu are cu ce se mananca fizica si ar trebui sa se abtina de la comentarii.

Cum sa mai vii la Fizica daca in scoala se preda in halul actual? Plus ca tinerii cresc cu ideea ca trebuie sa fii nu stiu ce geniu ca se faci Fizica. Trebuie sa ai in primul rand interesul pentru ceva deosebit si multa pasiune. Trebuie sa iti pese un pic mai mult de ceea ce te inconjoara si sa vrei sa afli de ce lucrurile merg asa.

 Am ajuns sa fim obligati sa tragem dupa noi studenti slabi care nu au nici o treaba cu Fizica doar pentru ca altfel am disparea de pe harta Invatamantului. Si totusi, oricine poate face Fizica, nu acelasi nivel, desigur, dar atat cat sa duca un trai decent.

Cu sinceritate spun ca abia astept sa gasesc o cale de a pleca definitiv din tara. Ii inteleg pe toti si de o parte si de alta a baricadei. Dar cum nu exista dorinta pentru binele general si toti suntem egoisti peste masura, trebuie sa tragem focul pe turta noastra.

Iar cand va izbucni un razboi si o sa aiba tara nevoie sa vina fizicienii sa le faca arme smechere, sa verifice tancuri, sa amorseze bombe, sa inventeze masinarii de produs energie alternativa si regenerabila, o sa primiti exact ce ne dati si noua acum. Un elegant spate intors.


Ultimate PhysiQuest - The best home videos are here

No comments:

Post a Comment

Smack my bitch up :