Friday, March 12, 2010

La Moda

Ptfiu! in sfarsit s-au dus cele 3 zile apocaliptice cu numele lor Sf. Valentin, 1 Martie si 8 Martie. Probabil v-ati fi asteptat (aici ma refer mai mult la noi) sa postez pagini intregi de balarii impodobite cu scaieti despre aceste zile "magice" care fac din portofele supernove si din suflete gauri negre.

Fara sa mai mangai campii (fie ei si electromagnetici, ca tot am o obsesie cu electronii in ultima vreme, despre care o sa scriu, dar in engleza, ca suna mai bine) o sa va impartasesc din epifaniile mele cu privire la moda din ziua de azi.

Erau vremuri cand - probabil din cauza subconstientului comunist pe care toti il avem mai mult sau mai putin - daca faceai ceva altfel decat ceilalti erai considerat paria, exilat din grup, comunitate, societate. Azi e la moda sa fii altfel. E la moda sa iei o chestie (film, muzica, sport,carte, haine, activitati etc.) si sa le transformi in ceva care, chipurile, te caracterizeaza. Asa s-au nascut brandurile.


Si te trezesti, vezi Doamne, ca ajungi sa te compui din cateva elemente triviale pe care toti  le capata; crezand ca esti unic, esti la fel ca toti ceilalti. Asta e si paradoxul: fiecare e unic in felul lui, deci toata lumea e unica, deci nimeni de fapt nu e unic.

E la moda sa incepi sa te uiti la un anumit serial care e la moda in State, dar la noi nu se difuzeaza inca, fapt pentru care il descarci de pe torente si faci maraton de tocit retina uitandu-te la toate seriile pana la episodul curent. E la moda sa asculti muzica "cu atitudine" care spune multe ( multe expresii licentioase si alte urari de umplut frigiderele ) dar care inseamna nimic in definitiv.  E la moda sa citesti autori cu greutate in care crezi ca te regasesti, dar tot ce reusesti sa intelegi sunt numele editurii si numerotarea paginilor.

E la moda sa demarezi campanii de nuj ce joc nemaiextraordifenomarfa pe calculator pentru care lasi pestii sa-ti moara in acvariu. Sau sa te apuci sa canti la un instrument (sau mai rau, din gura :P ) ca tipii aia talentati si super-cool pe care ii stii tu si iti faci impresia ca si tu ai avea veleitati artistice : cu stupoare constati contrariul la primul avertisment de la colegii de palier din camin ca tu si corzile sau clapele aveti comutatorul diferit de zero (exprimare care va fi inteleasa doar de comunitatea de Science Freaks, Forta fie cu noi, acum si pururea si in vecii vecilor, E=mc^2!)

E la moda sa iti faci cont pe toate site-urile de socializare ( mai nou romanii - mai ales cocalarii - au descoperit Facebook, Twitter si asa ne-am pomenit cu sclifosita comunitate haifaiv ca se muta pe Feisbuc) fara sa inteleaga ca sunt niste unelte de control si invadare a intimitatii maselor de catre Superputerea US in planul sau malefic de a domina lumea. ( By the way, I'm all in with the yanks!! If there's gonna be a war, I'd rather be on the winner side.)  Mda, e la moda sa devii o entitate virtuala si sa te cheme sexxxy_musculosu_dj_spart-in-figuri_crazy-stud69, sa te filmezi stand in degete pe cioburi de CD-uri si mancand shaorma si sa te difuzezi pe youtube.

E la moda sa ai un loc preferat unde te duci sa manci junk-food. Pe urma e la moda sa practici si un sport la care stii ca nu esti bun, dar te duci la sala doar ca sa dai cu undita ; sau e la moda sa mergi in drumetii pe munte fara sa ai habar de reguli de protectie atat a ta cat si a mediului si devii vedeta la Stirile de la ora 5 ori pentru ca ti-a facut Mos Martin vreo declaratie de dragoste prin padure ori ca ai crezut ca infirmi legile gravitatiei deasupra vreunei prapastii.

Brandurile nu sunt neaparat un lucru rau, sau cel putin nu erau la inceput, acum vreo 10 ani, cand Romania isi dadea seama ca nu mai e musai sa ne limitam standardul de viata si preferintele la nivel general. Adica s- a facut o trecere zgomotoasa de la cravata de pionier la blugi Cavalli si de la clasoare cu timbre la iPhone. Erau vremuri cand era fain sa descoperi cate o chestie din asta: o trupa foarte talentata care la noi nu "a prins" , un serial "destept" pe care nu toti il inteleg, fotografia si desenul( ca astea au luat amploare in ultimii ani si e mare pacat ca unii confunda deviantart.com cu haifaiv) in care sa exprimi ce drame existentiale traiesti tu, mare filosof chinuit de conditia limitata a omului de geniu.

 E la moda sa incerci sa te transformi in idolul tau si ma uit crucis la toate porcarelele astea de pe piata cu Hannah Montana si sa nu mai zic de fenomenul Twoaleta Saga (mama, te pup, ai fost geniala la faza asta!). Cred ca undeva in subconstient cu totii stim putina cuantica; d-aia pustii incercand sa se transpuna in sosetele respectivelor rockstaruri spera sa ajunga sa traiasca povestea lor, adica in limbaj stiintific : daca am cunoaste complet caracteristicle starii unui sistem la un moment dat, am putea prezice sau construi starea lui la oricare moment trecut sau viitor, pentru ca am stii exact cum ar evolua.( stiu, am iesit din Calea Lactee cu analogia asta :P)

Mai e la moda sa te convertesti la o religie din asta exotica, unde trebuie sa sacrifici muste si sa bei lapte de bilibistroc ca sa intri in contact cu divinitatea. Ca tot am ajuns aici, trebuie sa iti construiesti si o opinie politica eventual din citate intelepte de la Badea sau vreun deontolog ipocrit.

Normal ca vestile circula si hobby-urile se imprastie mai rau ca gripa porcina, dar constat cu tristete ca multe lucruri atat de apreciate la inceput au ajuns un fel de hartie igienica scumpa de indata ce au picat pe mainile cui nu trebuie. Si asta pentru accesul asta nestavilit la informatie ne mureaza creierele si asa confuze si habar nu avem ce vrem si cine suntem de fapt. Pentru nu toti suntem in stare sa filtram ce vedem/auzim. Nu toti sunt capabili sa diferentieze valoarea de non-valoare, forma versus fond ( vorbesc ca profa mea de lb.romana, o doamna extraordinara careia ii datorez o mare parte din sectorul pozitiv al mintii mele de azi).

Era sa uit sa mentionez non-civilizatiile EMO, Cocalari si Pitipoance dar cred ca s-au regasit in randurile de mai sus. E un fenomen atat de raspandit, asta al imitiatiei ignorante si ieftine; boala e sadita din cruda pruncie de pe bancile scolii, unde te mulezi dupa unul si altul de dragul intregrarii in absolut.

A, da, era sa uit. E la moda sa ai blog. De ce nu vada si lumea ce multe si sclipitoare idei ai tu despre univers, tu care esti perfectiunea intruchipata si din lipsa de o ocupatie lucrativa, pierzi si asa putinul timp din viata ta criticandu-i pe altii si scrii randuri inutile pe care nu le citeste nimeni si daca da, or sa te injure toti tacit.

Ce ar fi sa aducem stiinta la moda? sa fie la moda sa te cultivi singur, sa contribui cu ceva la binele umanitatii, sa evoluezi ca persoana, sa fii mai putin egoist, chestii d-astea transcendentale despre care nu mai are rost sa perorez acum...

Aleluius!

No comments:

Post a Comment

Smack my bitch up :